Wednesday, October 26, 2016

Ko iesākt, ja nepietiek naudas suvenīriem un dāvanām?

Katrs no mums reiz dzīvē ir sapņojis par ceļojumu, kādam iedomātais galamērķis atrodas tepat netālu no Rīgas, taču kāds vēlas doties uz tālām zemēm, piemēram, Čīli, Argentīnu Dienvidamerikā vai Singapūru, Indonēziju Āzijā. Līdzīgi domas dalīsies arī transporta, naktsmītņu un ceļojuma programmas izvēlē. Daži labprātāk izvēlētos pārlidojumus, citam ērtāks šķitīs autobuss vai prāmis, ir cilvēki, kas gatavi mazliet padzīvot kopmītnēs, bet  citiem svarīgākais ir skaistas, dārgas viesnīcas.



Ceļotāji, tūristi, ekskursanti ir ļoti dažādi, atšķiras vēlmes un iespējas, tomēr visus vieno izmaksu jautājums un vēlme tērēt līdzekļus izdevīgāk, tai pat laikā iegūstot tik pat kvalitatīvas preces un pakalpojumus. Lai mazinātu tēriņus, braucēji:
1.      Izvēlas zemo cenu aviokompāniju, piemēram, Wizz Air un Ryanair, pakalpojumus.
2.      Dod priekšroku tādām lētākām apmešanās vietām kā hosteļi. Nereti tiek izmantotas arī couch surfing iespējas, respektīvi, tūrists var apmesties pie kāda atsaucīga attiecīgās valsts iedzīvotāja, visbiežāk šis ir bezmaksas pakalpojums, tomēr pastāv risks sastapties ar cilvēku negodīgumu. Pastāv iespēja uz ceļojuma laiku samainīties ar mājām, taču tas gluži kā iepriekšējais variants negarantē drošību un pozitīvas emocijas gan ceļojuma laikā, gan pēc tā.
3.      Iespējams ietaupīt naudiņu arī pārtikas izvēlē. Dārgi, Michelin zvaigznes ieguvuši restorāni var nebūt pa kabatai, to apmeklējums kļūst par neprātu un izšķērdību. Ja braucējs apmeties mītnē, kurā brīvi pieejamas virtuves iekārtas, tas atvieglos ēdināšanas procesu, pats ceļinieks varēs sagatavot ēdienreizi sev un ģimenei.
Ja ekonomijas iespējas izvērtētas, skaidri zināms, cik lielu naudas summu varēs iztērēt ceļojuma baudīšanai un iepirkumiem. Un tiek runāts, ka tie nav īsti ceļojumi, ja mājup nav atvesti magnētiņi ar pilsētas/valsts nosaukumu un brīnumainiem arhitektūras vai dabas skatiem. Jābilst, ka šie magnētiņi visbiežāk kļūst par suvenīriem draugiem un radiem. Un visdrīzāk tie būs populāri tikmēr, kamēr vēl pastāvēs. Tik pat bieži par dāvanu kļūst T-krekli, krūzītes, dažādi aksesuāri, precīzāk, somas. Bez šaubām, svarīgi iepazīstināt mājiniekus ar ceļojuma garšām, tāpēc čemodānos tiek pakoti saldumi, dažādi tradicionāli gardumi un pat dzērieni.
Diemžēl var sanākt aizrauties ar pirkumiem, pat iegādāties apģērba kolekciju nākamajai sezonai, kas vairāk būtu attiecināms uz iepirkšanās pilsētām (Londonu, Berlīni), vai arī nopirkt kādu lētāku mobilo telefonu,  planšetdatoru vai citas ierīces (tas būs iespējams Ķīnā). Tādējādi pārtērējot visus savus līdzekļus mēdz pietrūkt naudas dāvanām, kas ir ārkārtīgi nepatīkami, ja mājās ceļotājus gaida dāvanu gribētāji un gaidītāji.
Lai dāvanas būtu, visi būtu priecīgi, tas neiztukšotu maciņu pavisam un būtu gana taupīgi, var rīkoties sekojoši:
·         Izvēlēties ielu tirgotājus, nevis suvenīru veikalus. Pastāv iespējas ne vien atrast jau norādītas lētākas cenas, bet arī nokaulēt tās, ja naudiņas pietrūkst. Šie tirgotāji Parīzē un Romā  piedāvā arhitektūras pieminekļu atslēgu piekariņus, ja iegādāsieties vairākus, cena par vienu visticamāk būs zemāka.
·         Nepirkt nekvalitatīvus suvenīrus tikai tāpēc, ka tie ir lēti. Tas nebūs patīkami nedz dāvanas saņēmējam, nedz dāvinātājam, tas var būt pat apkaunojoši. Ja ir vēlme pirkt tehnisku iekārtu (piemēram, pulksteni), vēlams tomēr pārlieku neekonomēt, šāda prece ilgi nekalpos, tie būs tikai zaudējumi.

·         Savlaicīgi jāveido šim mērķim atbilstoši iekrājumi. Tāpat jāprot tie pareizi tērēt, apdomājot katru pirkumu, vai tas ir vajadzīgs un gana vērtīgs. Protams, ir pieejami aizdevumi. Bet jāatceras, ātrais kredīts nav risinājums, ja neesiet pārliecināti par iespēju to atmaksāt!

No comments:

Post a Comment